13 Ekim 2009 Salı

Fırında Kırmızı Biber Dolması~


Daha önceden de bahsettiğim gibi dolmayı çok seven bir eşim var. Arşivlerimde yığınla dolma tarifim var. Bu da onlardan bir tanesi. Bu dolmayı bu hafta kızkardeşim bana geldiğinde yaptım. Dolmayı fırında pişirmek istedim,nasıl olur diye merak ettim. Bundan böyle hep fırında pişiriyorum;daha yumuşak ve lokum gibi oluyor.

Önceleri dolmaların biberlerini atardım, fırında pişirmeye başladım başlayalı yemeğe başladım..Siz de benim gibiyseniz fırında deneyebilirsiziniz. Hele ki kızmızı biber dolmasının ayrı bir tadı oluyor; biberler közleniyor.. Aralarına havuç koymayı tercih ettim; havuç da çok enfes oluyor ve yakışıyor.

Malzemeler:
+9 adet Kırmızı Biber(orta boy,büyük boya yakın)
+2 adet kuru soğan
+3 su bardağı Prinç
+pul biber,karabiber,nane,tuz
+1,5 yemek kaşığı salça
+1 çay bardağı sıvı yağ
+maydanoz

Derin bir kasenin içinde Yıkayıp süzdüğümüz princin içine soğanları(küp küp) ve maydanozları doğrayalım. Baharat,tuz ve salçayı da ilave edelim. Yarım çay bardağı sıvı yağı da ilave edip, karışımı harmanlayalım.
Tepelerini kesip içini boşalttığımız Kırmızı biberleri kürdan yardımıyla bir kaç yerinden delelim içine harcımızı dolduralım. Ayırdığımız tepeleri kapak yapıp, pişireceğimiz fırın kabına yerleştirelim.

Dilerseniz benim gibi büyük boy havucu önce boydan dörde,ortadan ikiye ayırıp tepsiye dizdiğimiz biberlerin aralarına yerleştirelim. hem görüntü olarak çok hoş oluyor hem de ayrı bir lezzet katıyor.

Tepsiye dizdikten sonra kalan yarım bardağ sıvı yağı üzerlerine gezdirelim(daha parlak olması için),üzerlerini geçmeyecek şekilde su ilave edip üzerini yağlı kağıtla kapatalım.
Not: Fırında pişireceğimiz yemekler için yağlı kağıt kullanalım,aliminyum folyokullanmayalım.Aliminyum folyo ışık geçirmediği için he sağlıksız hem de yemeğin lezzerini bozduğunu düşünüyorum.

Fırına verdiğimiz dolmaları 200derecelik fırında 50 dk. pişirelim.


AFİYETLEEEE....

40 yorum:

  1. dolmada dolma olmuş hani ellerine sağlık nilüfercim ama benim aklım senin iftar sofralarında kaldı...onları ne zaman yayınlayacaksın peki....öptüm tatlım...

    YanıtlaSil
  2. ımm çok güzel görünüyor.. snumda fotoğrafda cok şık
    ayrıca prafilnizi okudum restoranız pendiğin neresinde???
    anaokulunda öğrt.arkdaşlarla buluşmak için hep pendiği seceriz....
    topselviye en yakın yer pendik! belkide ondan:)))

    YanıtlaSil
  3. Nefissss ellerine sağlık canım çok severim.Afiyet şeker olsun sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. degişik ve çok güzel görünüyor ellerine saglık

    YanıtlaSil
  5. Canım ellerine sağlık dolman enfes sunumda harika kocaman öptüm...

    YanıtlaSil
  6. Dolma sevilmez mi,bende çok severim.. çok sık pişiririm..çocukların yedikleri nadir yemeklerden biri..yanlış olmasın tabii,dolmanın dış kabuğu yenmez , pilav gibi içi yenir sadece :)
    fırında da nefis olmuştur eminim,çok leziz gözüküyor..

    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  7. Canım tabağı alıp kaçasım geldi:)))
    Ellerine sağlık bende dolmalarımı genelde fırında yapıyorum daha lezzetli ve hafif oluyor...
    Ellerine sağlık...
    Sunumun harika bayıldım...

    YanıtlaSil
  8. birsenim,şekercim gerçekten dolma dolmaydı yani:)
    şekercim dediğim gibi mevsimi geçti:(artık yeni sofralarla buluşuruz:)ama çok merak ettiysen sana mail atayım bakarsın??kocaman öperim sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. esmacım pendikte yanı başımda bir blogcu arkadaşımın olması beni çok sevindirdi:)çok mutlu oldum:)
    restoranımızın adı:pendikli ÇARŞI KABAP
    yolun düşerde restoranımıza gelirsen, şiddetle mutfağımızı gezmenizi ve bana selam yollamanı isterim:))tabi fotoğraf çekmek de serbest:)
    seninle tanışmak isterim, buluşmak dileğiyle..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. sadece yemek;teşekkürler sevgiler..

    fatmacım çok sağol sevgiler..

    derya ablacım teşekkür ederim,çok naziksin:)sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. pelinciğim; dolmanın dış kabuğu derken dışındaki zarından bahsediyorsun değilmi?? orası yenmiyor biliyorum ama fırında piştiği zaman dolmalar kart değilse yumuşacık oluyor, hiç anlaşılmıyor lokum gibi!ama ben önceden yeşil kısmınıda hiç yemezdim, dolmanın yeşil yeride yenmezmiki??ben yemediğim zaman annem çok kızardı:(dış zarını attırıp zorla yedirirdi:)tabi bu herkesin kendi zevki ama sonuçta zehir değil yenir diye biliyorum ben:)
    sevgilermi yolluyorum..

    YanıtlaSil
  12. aslıcığım tepsiyi al git canım ne demek:)
    sevgilermi yolluyorum..

    YanıtlaSil
  13. tamam anlaştık at mail bana:)))sofraların çok güzel oluyo çünkü senin ama sakla seneye ramazanda kullanırsın...

    YanıtlaSil
  14. Bayılırım bende kırmızı biber dolmasına ama hiç fırında yapmadım. Ellerine sağlık enfes olmuş.

    YanıtlaSil
  15. nilüfercim canım benim ellerine saglık gercekten nefis olmuş
    yakında bende davetler var onlarda yapmakiçin tarifini not aldım canım benim ellerine saglık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Of diyorum ya çok lezzetli görünüyor hep tencerede yapardım ama en en kısa zamanda fırında denenecek ve havuç konulacak yanına :).
    Çok teşekkürr ederim canım benim ellerine sağlık.
    Süpppersin.

    YanıtlaSil
  17. birsenciğim yollarım yollamaz olurmuyum yeterki sen merak etme:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  18. mahpericim bir kereye mahsusda olsa bence fırında yap:)sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. sevilciğim davet için mükemmel bir ara sıcak olur, tavsiye ederim sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. nurcum canım benim,fırında yap ve havuç koymeyı unutma:)) teşekkürde isterim ama:)
    sevgilermi yolluyorum..

    YanıtlaSil
  21. nilüfer hanım yolum düşmez olurmu kimbilir kaç defa girdim restoranınıza o sıra bizim meskenimiz hepsini tattık...
    bir sonraki seferde özellikle çarşı kebapa gireceğim...
    bende sizinle tanışmayı çok isterim
    sevgiler....

    YanıtlaSil
  22. nefis lezzetler tatlar var blogunuzda... slmlar medinem

    YanıtlaSil
  23. esracığım görüşmek tanışmak dileğiyle sevgiler..

    tasarım mekanı teşekkür ederim sevgiler..

    YanıtlaSil
  24. valla harika bir fikir..bende mutlaka deneyeceğim inşallah bu şekilde..ellerineize sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  25. slm canım dolmaların her yaptığın gibi yine süper kırmızı biveri niyeyse her şeyini çok seviyorum yaşil biber dolmasını bende fırın da yapıyorum ama kırmızı biberi hiç denemedim en kısa sürede yapacağım canım ellerine sağlık.. ayrıca yağlı kağıt bilgisi içinde tş ederim benim hiç aklıma gelmemişti bundan sonra folyo yerine bende onu kullanırım. çok çok öpüyorum seni

    YanıtlaSil
  26. elifciğim tavsiye ederim, teşekkürler,sevgiler..

    eyarhagu;bende kırmızı biberin her şeklini seviyorum,düşünceleriniz beni çok mutlu etti:)sevgilerimi yolluyorum..

    YanıtlaSil
  27. Merhaba,
    öncelikle burada cok güzel bir sekilde fotograflanmis nefis yemekler, sofralar dikkatimi cekti.

    Biber dolmasinida cok güzel bir isikta yakalamissiniz, hersey icin ellerine saglik diyorum.

    Bana da beklerim.

    Selam ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Kevser hanım, düşünceleriniz beni çok mutlu etti en kısa zamanda ziyaretinize icabet edeceğim, tekrar beklerim..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  29. ama nilüfer olmuyor böyle ben senin yeni tariflerini bekliyorum geliyorum yok:((( hadi ekle bişiler..:)) öptüm...

    YanıtlaSil
  30. Firinda dolma denemek istedigim bir tarifdi... Cok güzel oldugunu yaziliyor hep...
    Tarifiini biber bulur bulmaz deneyecegim insallah.
    Hayirli vakitler...

    YanıtlaSil
  31. Canım benim inan şu dolmanın kaç gündür bloglistelerimde liste başıydı..hep gözüme gözüme girdi sanki..
    aman ne güzellikti böyle..eline sağlık canım benim..
    fırında dolma yapmadım ama kırmızı biberi normaldede yaparım..helede etlice oldumu..misler gibi yerim..bak şu işe..çarşambayı bekleyim ben:))) pazar içinde iki yıl aradan sonra kavuştum inan..gerçi yolumuz hep yeni küçük ilçelerden köylerden geçti..ehh pazarımın keyfini süreyim artık..patlıcanı seçerim;bu nilüferin bu ayşenin,bu nurun diye diyee:)))

    YanıtlaSil
  32. birsenciğim haklısın eklemeliyim artık, inan nefes almaya vaktim olmadı, yüzmeye başladım kursa gidiyorum, ablama gittim geldim derken oturup bloguma bile bakmaya fırsatım olmadı.sevgiler,öptüm..

    YanıtlaSil
  33. Lavantin, şidetle denemenizi tavsiye ederim,teşekkürler sevgiler..

    YanıtlaSil
  34. akasya ablacım,ayy hoş geldin sefa getirdin:)yorumunu okurken içim açıldı valla:)ablam sen bana hep gel hep yorum yaz oldumu? eşim ve ben dolmada kıyma yemiyoruz ama soya kıyması yeriz..pazarında keyfini sür ablacım bizim buralarda pazarlara çıkılmıyor artık, zati eşimde yasakladı:( sen benim adıma doya doya gez.
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  35. Oyy kuşum ya bu görüntüye daha fazla dayanamadım birazdan bu dolmaları yapmaya koyulucam.
    Yalnız hala mücveri deneyemedim biliyo musun? Çünkü hep kabaklarda bana bir ilaç kokusu geliyor, önceleri kızartmasını filan yapardım yenirdi ama şimdilerde yanına yaklaşmıyorum.
    Belkim güzel bir kabaga denk gelirsem yada birileri köyden kabak filan yollarsa :::::) ilk işim mücver ve kızartma yapmak olacak :)
    öptüm sevgiyle kal pammukçuğum.

    YanıtlaSil
  36. nur'cum dolmandan yapıyorum deyince hemen aklım başıma geldi ben biberleri kürdanla delinmesi gerektiğini yazmayı unutmuşum:( okadar da kendi kendime dedim yazmayı unutma diye:( ama sen zeki hatunsun delinmesi gerektiği aklına gelmiştir:) inşallah olumulu sonuç almışsındır..
    dediğin gibi eski kabaklar yok, banada kabaklar bilecikten komşum getirmişti fırsatı değerlendirmiştim:) sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  37. tatalım hemen dünkü sofranı yayınla bakalım merakla bekliyorum:))öptüm seni kocaman....

    YanıtlaSil
  38. birsenim arkadaşım bu gün gelecekti ama acil bir işi çıktı gelemiyor:( ama ben gene senin sirkeli poğoçandan deneyeceğim:) sevgiler..

    YanıtlaSil
  39. neyse tatlım kısmet..dene bakalım gerçektende güzelmiymiş..öpüldün tatlım.....

    YanıtlaSil
  40. birsenim şekercim yaptım bile sonuç harika!! şimdi ekliyorum hemen bloguma sıcak sıcak,kocaman öperim sevgiler..

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİDİR. EN KISA SÜREDE CEVAPLAMAYA ÇALIŞACAĞIM... TEŞEKKÜRLER..!